Стадният имунитет срещу COVID-19 е на практика непостижим. Броят на хората с антитела срещу коронавируса е с една трета по-малък от очакваното. Това показа масово тестване за антитела във Великобритания.


Според местните здравни служби в Лондон само един на десет човека има наличие на защитните протеини. По време на пика на пандемията цифрата е била един на шест. Сред населението на североизточната Англия само 5 процента от хората имат антитела. Предполагаше се, че за изграждането на стаден имунитет е необходимо 60 процента от жителите да са прекарали заболяването.

Тестовете са направени в различни части на страната, пише Дейли Телеграф. Данните показват, че едва 6.5 процента от нселението има изградени антитела. Най-висока е цифрата в Лондон - 9.9 процента, в Мидландс тя е 6.5 процента, а на североизток - 4.7 процента.

По време на пика на заболяването в Лондон 16 процента са имали изградена защита. Сега тази цифра пада и то значително.

Преди броени дни учени от лондонския "Кингс Колидж" установиха, че концентрацията на антитела в кръвта на заразените е достигала своя максимум три седмици след появата на първите симптоми, след което бързо е падала.

Поради това съществува опасността от повторни заразявания, а усложненията след първата зараза могат да задълбочат протичането на втората. Респективно, който е преболедувал, попада в рисковата група. А това е вече пълната противоположност на груповия имунитет.