Ваксината срещу нова коронавирусна инфекция трябва да бъде получена преди всичко от нуждаещите се, а не от тези, които са в състояние да плащат повече за нея. Това смята основателят на американската технологична корпорация Microsoft Бил Гейтс, предаде Ройтерс.

Това послание Гейтс оповести на онлайн конференцията за разпространението на новия коронавирус, организирана от Международното СПИН общество (IAS).

"Ако позволим разпространението на наркотици и ваксини в полза на онези, които са в състояние да плащат повече, а не на тези хора и места, на които има най-голяма нужда от лекарства, ще получим пандемия, която ще продължи по-дълъг период от време, ще донесе повече несправедливост и ще доведе до повече смъртни случаи “, каза Гейтс, цитиран от БНТ.

Основателят на Microsoft също подчерта необходимостта разпределението на ваксините да се основава не на икономически показатели, а на справедливост.

"Задължително е когато има официално утвърдена ваксина срещу коронавирус, лидерите на страните да се разберат за разпределението й. Основни фактори, които трябва да се взимат предвид, са хората, а не собственият капитал на страните", заключи той.

В началото на юли генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адан Гебрейсиус заяви, че ваксините и терапевтичните средства за коронавирус, създадени в света, трябва да бъдат достъпни за цялото население на планетата. Ръководителят на СЗО се въздържа от прогнози относно възможните срокове за разработване на ваксината.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда ръководят благотворителен фонд, който разполага с приблизително 50 млрд. долара.