При нас липсват доказателствата къде разпространението е най-голямо. Правят се твърде малко тестове на здрави хора. Трябваше да има масово тестване в училищата. Това каза бившият министър на здравеопазването Мими Виткова в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3. 
 

Тя е твърдо за имунизацията и самата тя ще се ваксинира, когато има ваксина у нас. Ваксинацията е нужна и спасява животи и поколения, подчерта Виткова. Вирусите са непрекъснатата битка между човека и околната среда. 
 
Според нея има закъснение с мерките. Тенденцията е още от миналия месец. Ако бяха предприети поетапни ограничения по-рано, можеше да не се стигне до тези нива на смъртност, каза още тя.
 
Специалистът подчерта, че при грипа има сезонност, при новия коронавирус - не и не смята, че мерките ще бъдат тотално разкрепостени на 21 декември. Тя е сигурна, че мнението на хората се е променило и те сега са по предпазливи, затова очаква празниците да не окажат пагубно влияние върху разпространението на вируса. 
 
"Протестите срещу мерките са нормално нещо в Европа. Резултати има в азиатските страни, където мисленето предполага непротиворечие на регулациите.
 
Мими Виткова отбеляза, че здравната система е елемент от националната сигурност на всяка страна. Там трябва да има справедливост във финансирането и не трябва да е сергия. "Диспропорциите са огромни там." 
 
Без участието на хората, лекарите не могат да победят епидемията, според нея.