Попълнете търсена ключова дума или фраза

Българинът остава скептичен към ваксината, но вече приема К-19 за заплаха

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/blgarint-ostava-skeptichen-km-vaksinata-no-veche-priema-k-19-za-zaplakha_news795048.html Blitz.bg

Няма ясно формирано мнение относно това дали, ако има ваксина за коронавирус, която се счита за безопасна и ефективна, повечето хора биха се ваксинирали

София, България 22 Ян. 2021, 14:56 266 прочита 0 коментара
42% от българите изразяват своето желание да се ваксинират срещу К-19, ако има обществено достъпна ваксина, която е считана за безопасна е ефективна, докато 36% по-скоро не биха си поставили такава ваксина. Това показва новото глобално изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в края на 2020 г. и обхващащо 47 държави по света.

Няма ясно формирано мнение относно това дали, ако има ваксина за коронавирус, която се счита за безопасна и ефективна, повечето хора биха се ваксинирали.

27% смятат, че мнозинството у нас ще се ваксинира, 23% изразяват съмнение, още 27% смятат, че няма да има ясно изразено мнозинство по този въпрос у нас, а останалите 23% не могат да преценят изобщо как да отговорят.

Изглежда, че макар и българите да не приемат с особен ентусиазъм идеята за ваксинация срещу COVID-19, пандемията не е повлияла негативно на цялостните нагласи на обществото ни към ваксините, посочват от "Галъп". Малко над 1/3 заявяват, че след глобалната пандемия от коронавирус е по-вероятно да се ваксинират по принцип, а малко под 1/3 казват, че няма промяна в тяхното отношение по този въпрос. 1/4 пък споделят, че сега е по-малко вероятно да се ваксинират.

35% от респондентите у нас очакват след пандемията българите да са по-склонни да се ваксинират по принцип, докато 22% смятат, че след пандемията българите по-скоро ще избягват ваксините. 16% пък не виждат промяна в общественото мнение по-този въпрос.

В края на миналата година у нас се наблюдава спад в склонността на обществото ни да приема заплахата от коронавируса за преувеличена. "Галъп" сочи, че са почти еднакви дяловете на тези, които вярват, че заплахата от COVID-19 е преувеличена (42%), и тези, които не се съгласяват с твърдението (44%). През последните месеци делът на пренебрегващите опасността е спаднал значително - с над 30% в сравнение с месец март. Изводът е, че обществото ни, макар и да привиква с живота в условията на коронавирус, е започнало да приема опасността по-сериозно.

56% от българите смятат, че правителството не се справя добре със ситуацията с коронавируса. 32% от сънародниците ни обаче са на противоположното мнение, а 11% не могат да преценят.

От социологическата агенция посочват, че в първите месеци на кризата българското правителство е получило силен ситуационен рейтинг, породен от страха и неизвестността на новата заплаха. В последните месеци обаче този силен първоначален заряд на подкрепа се изчерпва, както поради привикване с новата ситуация в условията на коронавирус, така и поради сериозния ръст на новите случаи в страната в края на 2020 г.

Проучването показва, че докато през април и юни близо 3/4 от българите са одобрявали начина, по който правителството у нас се справя с коронавируса, то сега този дял се е стопил до 1/3.

2/3 от българите се съгласяват с твърдението, че ограничаването на пътуването между страните е приемлив метод за борба с разпространението на коронавируса. 1/5 е на противоположното мнение, а 9% не могат да преценят. Българското общество по-скоро подкрепя с известна неохота ограничаването на пътуването, дори и то да е с цел минимизиране на разпространението на заразата.

56% от запитаните изразяват готовност да се откажат от някои от своите човешки права, ако това ще помогне да се спре разпространението на коронавируса, докато 31% не биха жертвали своите човешки права, дори и за да ограничат заразата.

Отчита се обаче сериозен спад на изразената готовност за това в сравнение с декларираното съгласие през март (83%) и април (78%). Българското общество е и далеч по-неуверено в съгласието си за отказ от човешки права на фона на обобщените за света данни.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам