Според Европейската комисия, България е една от държавите в ЕС с най-много смъртни случаи заради мръсния въздух. Като малко успокоение идва факта, че българските градове са далеч от първите места за най-замърсени градове в Европа. 

Според лекарите, именно те са най-вредни за хората, защото навлизат в дихателната система и увреждат органите. Според доклада, София и Пловдив са градовете в страна с най-чести отклонения в нормите.

Вчера, повишения в нормите за фини прахови частици в Пловдив нямаше, а измервателните станции в града отчитат тенденция за трайно намаляване на замърсяването на въздуха през последните години.

Въпреки това обаче, в Пловдив една пета от дните в годината са с превишение на нормите, а дните с мръсен въздух са повече от допустимите 35 годишно.

Анализът на общината сочи, че най-много фини прахови частици се отделят в районите "Централен" и "Западен", където промишленото и битовото отопление е най-застъпено. Транспортът също оказва своето влияние. Над 40% от регистрираните автомобили в общината са стари.

Как трябва да се бори България?

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев, страната ни трябва да използва норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а не този на Европейския съюз тъй като този на СЗО за нормални стойности на замърсяване е два пъти по-нисък.

"Всяко едно качване, качва здравните рискове. Затова е необходимо да сме запознати със здравните рискове. В никакъв случай не искам да се всява паника, не става дума за подобно нещо", каза д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

Според д-р Симидчиев най-вредни са най-малките фини прахови частици от 2,5 микрона. Колите и твърдото битово гориво са най-големият замърсител. Една печка замърсява колкото 18 коли.

Според омбудсмана Диана Ковачева общината вече взима мерки.

"Обсъждат се мерки дори за инкриминиране на изгарянето на отпадъците, сега разбира се, не всичко трябва да бъде престъпление, нека се обмисли внимателно и тази мярка, да се види дали ще има превантивен контрол, т.е. превенцията дали ще е налице - хората да са наясно, че освен административно-наказателни има и наказателни мерки", обясни тя.

София не е в челните редици на замърсяване, както се твърди

 "София диша сравнително чист въздух. Ние превишаваме европейските норми около два пъти по отношение на фини прахови частици някъде 60 дни в годината, а трябва да сме 35 дни в годината по отношение на среднодевната концентрация на фини прахови частици", категорично заяви климатологът Георги Рачев.

Мъглите в Софийското поле задържат мръсния въздух над столицата, обясни проф. Рачев. Когато задуха вятър, нивата на замърсяване падат. Така ще стане и с южния вятър, който очакваме през седмицата, прогнозира още климатологът.

Прогнозите на Столична община са за повишение на нивата на фините прахови частици в София в средата на седмицата.