"Изследвани са органи на реда. Средната възраст е 39 години и са от група хора с интензивни контакти и можем да очакваме, че са се срещали по-често с вируса. Има само двама души с положителни данни за антитела, които се появяват след 7-мия ден на вируса." Това заяви д-р Кунчев по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса, обявявайки резултатите от масовия тест на 1016 полицаи, който започна преди дни. 

"7 души са имали среща с вируса и вече имат антитела. Нито един няма положителен тест. Само един от тях има симптоми, но резултатите са отрицателни. Може да имате подобна клинична картина, но да не е коронавирус, както аз изкарах ларингит миналата седмица", допълни той.  

"Рано е за намаляване на мерките за физическа дистанция", заключи д-р Кунчев. 

Обобщеният извод на Националният оперативен щаб звучи така: българите все още не са се срещнали масово с коронавируса и нямат изграден колективен имунитет. Това налага отказ от всякакво разхлабване на мерките на този етап.

Ген. Мутафчийски обяви, че скоро ще се изследват 149 моряци, пристигащи с кораб от Румъния. Нито един от тях няма оплаквания към момента.

"Все още не е ясно какво е да имаш тези антитела. Има много случаи на резаболяване. За сега стратегията ни е правилна, че такова масово тестване ще бъде скъпо и безсмислено като данни. Още когато беше обявено това изследване, заявихме че ще бъде повторено след месец и чак тогава може да има изводи", каза още ген. Мутафчийски. 

Вчера четох, че ми дават за пример Швеция. Това е смешно. Ако целта е да достигнем това, което имат Швеция с толкова много умрели, какъв е смисълът от усилията ни", попита д-р Кунчев. 

Шефът на Кризисния щаб предупреди, че в интернет се предлагат лекарства, които са фалшиви и ще се вземе отношение да се поправи Наказателния кодекс. 

"За масовото тестване в Дългопол - инициативна на местната власт. Как са се снабдили с тези тестове не мога да кажа. Казаха, че са се снабдили от Общината. Ние ще се възползваме от това на пазара. Вярно е, че се навъдиха какви ли не фирми, но ние разчитаме само на доказани доставчици", обясни ген. Мутафчийски. 

"В общи линии, популацията в България е все още девствена в изграждането на имунитет от вируса. Пак казвам, че не знаем до каква степен този имунитет върши работа. В международните изявления не се говори за натрупване на имунитет. Навсякъде се опитват да удържат яростта на епидемията. Производителят на тестовете е китайски. Не мога да изговоря името му, но ще ви го покажа и ще се тестуваме заедно пред камерите", обеща той пред журналистите на брифинга.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!