Един от производителите на ваксини Пфайзер вече предостави за анализ може ли ваксината да се използва от деца, Модерна също ще предостави. Може би ще стартира кампания за ваксиниране на децата. Директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов в ефира на Нова телевизия.

Още през октомври беше направен анализ - тогава 20% от хората само искаха да се ваксинират - сега вече те са 60% - благодарение на информационната ни кампания.", обясни той.

"Трябва да се представя обективна информация - както плюсовете, така и минусите. Хората най-много вярват на лекарите. Безпрецедентен е интересът към лекарствените продукт. Надявам се през следващите месеци да обясним на хората ползите от ваксините.

До края на май очакваме 2 млн. доза ваксини, а през юни 2.5 млн. В последните седмици се нормализираха нещата и вече са ускорени доставките. Най-много дози очакваме от Пфайзер.", каза Кирилов.

"Официалната препоръка за хора с АстраЗенека е да се следва кратката характеристика. След 84 дни да си поставят втората доза. Сега се очаква да стане ясно до каква степен е адекватно да се смесват 2 ваксини. ", уточни той.

"В следващите месеци (към края на годината) може би ще се наложи поставянето на трета доза, но на този етап нищо не мога да кажа.", обясни Кирилов.