"Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на "АстраЗенека". Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция".

Това каза шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред bTV.

От ИАЛ обявиха, че имунизацията с "АстраЗенека" у нас ще продължи по препоръките на Европейската агенция по лекарствата - с повишено внимание при възрастова група под 60 години при жените.

"При нас няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на наличните данни беше взето решението да се съобразим с препоръката на ЕМА и да ваксината да се прилага с повишено внимание", обясни Кирилов.

Той уточни, че освен препоръки към медицинските специалисти, всеки пациент трябва да уведоми медиците дали има в миналото случаи на тромбози, за да се минимализира рискът.

Д-р Мария Попова от ИАЛ коментира също, че препоръката от ЕМА е направена след заседание на голям експертен комитет с 25 души.

"Ние смятаме, че това, което от ЕМА предлагат, е разумно. От ЕМА предоставиха всички данни и изрично дадоха възможност на националните здравни органи да вземат собствени решения, които са в рамките на техните преопоръки", уточни Попова.

Кирилов определи мерките като по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни. "Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция.

В тази възрастова група тази ваксина се прилага по-често, поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции", добави той.

До момента към ИАЛ са подадени общо 1500 сигнала за нежелани лекарствени реакции към всички разрешени ваксини, като към "АстраЗенека" са 1000.

"След втора доза, обаче, няма нито един сигнал. Преди две седмици у нас се ваксинираха около 150 българи с втората доза на "АстраЗенека", каза Попова.

По думите й и в кратката характеристика на препарата нежеланите лекарствени реакции са посочени за след първата игла.

Относно по-ниският интерес към ваксината на "АстраЗенека" Кирилов коментира, че според него в следващите седмици ще има развитие в обратната посока.