Осем напълно оборудвани реанимобила вече са на разположение на екипите на Военномедицинска академия (ВМА). Това съобщиха от лечебното заведение.

Те са закупени в началото на 2020 година, но са доставени със закъснение заради пандемията от COVID-19, поясниха от ВМА.

„В унисон с концепцията на ръководството за развитие и модернизиране на всички структури, реанимобилите ще бъдат разпределени в отделните военни болници в страната.

Нашето разбиране е, че всеки български военнослужещ има право на качествена медицинска грижа, независимо в коя точка на България се намира. 

Поради това, ние започнахме и поетапно обновяване на останалите ни болни, не само на софийската – и като ремонтни дейности, и от гледна точка осъвременяване на апаратурата“, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той отбеляза, че дооборудването с подобни санитарни автомобили е от изключително значение с оглед изискванията по съюзническите ни задължения и покриване нуждите при провеждането на международни военни обучения.

„Особен акцент е изключителното им оборудвани, за да се осигури бърза евакуация на болни и пострадали.

Реанимобилите са добре заредени с кислород, с апарати за обдишване, с възможности за поддържане на жизнените функции по време на движение:

Могат да доставят лежащо и седящо болни, тежко пострадали с гръбначно-мозъчни травми, което също е от особено значение и при бойните травми и военните обучения“, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

БЛИЦ припомня, че на вчерашното онлайн заседание на Министерски съвет (МС) премиерът Бойко Борисов оповести  важните решения, свързани със здравеопазването у нас.

„Всеки ден работим за още по-добрите и модерни здравни грижи в болниците за българските пациенти. С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ“, каза министър-председателят.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!