Рекорден брой заразени с коронавирус регистрираха във Франция, Полша и Словакия. В цяла Европа се готвят нови ограничителни мерки.


Не е изключено дори ново затваряне на граници и пълни национални карантини, каквито имаше през март и април.                

В Южна Италия въведоха нов режим. В Неапол и околната област Кампания маските вече са задължителни дори на открито, 24 часа в денонощието.

Мярката ще е в сила до 4-ти октомври, с надеждата, че ще доведе до спад на броя на заразените. Подобни мерки въвеждат Генуа и Фоджа.

Израел от днес затегна 3-седмичната карантина. От гражданите се иска да си стоят у дома. Затварят се много търговски обекти. Ограничават се и масовите молитви в периода на големи еврейски празници.

Ограниченията предизвикват недоволство, защото включват забрана и на митингите и протестите. Противниците на премиера Нетаняху виждат в това опит на властта да използва епидемията с политически цели.

„Определено обвинявам правителството за цялата ситуация. Няма план, няма организация, не знаят какво правят. Само за себе си мислят.

Израел нямаше проблеми с епидемията в началото, но после прибързано отвориха всичко и махнаха ограниченията. Нямаше смисъл в това”, каза Деби Амишай, жителка на Йерусалим.

Недоволство има и във Франция. Марсилия е против оценката на правителството в Париж, че многомилионният град е "червена зона" на заразата. Както местните власти, така и гражданите и дребния бизнес са против по-строгата карантина.

„Да, наказанията са несправедливи. Демонизират нашия бизнес, сочат баровете и ресторантите с пръст. Ние сме виновни за разпространението в Марсилия.

Въпреки че спазваме всички мерки, които искаха от нас, пак не е достатъчно”, коментира Жан Пиер, който е собственик на бар в Марсилия.

Разширяват карантината и в Испания, въпреки недоволството на местните. Министърът на здравеопазването каза, че рестрикциите в части от Мадрид, трябва да се разширят върху цялата област.

„Всички мерки, които досега важаха за шестте района на мадридска област, вече ще са в сила за всяка община, която има повече от 500 случая на 100 000 души население в последните две седмици.

Това е двойно на показателя за страната като цяло”, каза Салвадор Ия.

Заразата спря и карнавала в Рио. Известните школи по самба обявиха, че няма безопасен начин за провеждането на масовата проява.

Карнавалът трябваше да е през февруари. Засега е отложен, а не отменен.