Един от най-известните британски серийни убийци, "Йоркширският изкормвач" Питър Сътклиф, почина днес на 74-годишна възраст, съобщи правителството във Великобритания. 

Наричан „съвременния Джак Изкормвача“, Сътклиф беше осъден през 1981 г. за убийство на 13 жени и опит за убийство на 7 други в Северна Англия. Той получи 20 доживотни присъди, но се надяваше да излежи само 30 години затвор. През 2010 г. съдия от Висшия съд постанови, че той никога няма да бъде освободен.

"Затворникът от „Франкланд“ Питър Сътклиф почина в болница на 13 ноември", информира омбудсманът по затворите и пробацията. Той е дал положителен тест за Covid-19, но според британските медии е отказал лечение. Сътклиф е имал редица придружаващи заболявания.

Страдал е от параноидна шизофрения по времето, когато е извършил престъпленията си, но е прекарал известно време след постановяване на присъдата си в психиатрично заведение с висока степен на сигурност. Впоследствое е бил преместен в затвора „Франкланд“, близо до Дърам, североизточна Англия, след като психическото му състояние е счетено за достатъчно стабилно.

В затвора Сътклиф е бил нападнат като е загубил зрението на лявото си око. Имал е и нарушено здравословно състояние - сърдечни проблеми и диабет вследствие на затлъстяване.

Сътклиф е обичал да напада секс труженички, въпреки че всяка жена, която е пресичала пътя му, е била изложена на риск, според ДЕ24.

В своята книга от 2003 г. за престъпленията на Сътклиф „Невероятно зло“ Майкъл Билтън пише, че той е бил „чудовищен и ужасяващ човек“,„болен и извратен убиец, получавал сексуално удоволствие от изнасилването и клането на своите жертви“.