Най-нуждаещите се пенсионери ще получат безплатната противогрипна ваксина. Това е нова програма, защо са осигурени ваксини само за 10%, не знам. Ваксината не е задължителна. Хората с хронични заболявания попадат в по-рисковата група за усложнения от грип и ще имат предимство по преценка на личния си лекар.


Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на bTV.

Учените посочиха смъртните опасности от използването на тоалетна хартия

"Преценили сме да не закупуваме количества, които след това да не се налага да изхвърляме. Всяка година се поставят около 90 000 - 100 000, само за пенсионерите сме осигурили 120 0000, в аптеките също има такива препарати. Това е най-евтината ваксина - около 10 лева", допълни той.

"Всички промени, които предлагаме в имунизационния календар е с цел максимално се доближава до всички европейски страни. Вирусът Коклюш започва да се проявява и в тийнейджърска възраст, заради това ваксинирането трябва да се подновява. Наблюдава се пик на морбили в последните три години в Европа.

Кратък тест имате ли шанс да доживеете до 100 години

Броят заразените със Западнонилска треска растат в Европа. В повечето от случаите тя не се диагностицира", коментира главният държавен здравен инспектор.

Д-р Кунчев прогнозира, че тази година на територията на страната ни ще върлуват грипните щамове "Бризбейн", "Канзас", "Колорадо" и "Пукет".