Зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов потвърди, че е въпрос на малки стъпки, за да се пусне електронното направление за антигенен тест. За да се разреши този тест трябва да има клинична картина. Лекарите обаче не са съгласни със симптомите, определени от НЗОК.

От думите му стана ясно, че има разминаване за рамковия договор и отпускането на средствата. Предложението на НЗОК е 5 симптома от 7.

"Защо трябва да чакаме да има и задух, за да го тестваме? На нас ни е ясно, че бройката на заразените ще се увеличи повече. PCR е златният стандарт, на него трябва да се доверим. На практика PCR-ът потвърждава резултатът от антигенния тест", каза д-р Брънзалов в телевизионно интервю.

"Надявам се тази седмица да приключи сагата с пускането на електронното направление", изрази мнение специалистът.

Той посочи, че следва да се види и как ще се качват резултатите, но е убеден, че трябва да започне ранното действие.

По повод лечението д-р Брънзалов каза, че между болните с 37-38 градуса най-мощно реагират на какъвто и да е вирус. Той не препоръчва започването на сериозна терапия от самото начало. Самолечението също не трябва да се започва.

Относно отпускането на повече средства за медиците в борбата с коронавируса д-р Брънзалов обясни, че БЛС не са искали даване на пари на калпак, а на свършена дейност.

"Предложението на БЛС и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България беше срещу дейност. Сега на нас ни искат тест за анекса как да можем да кажем въпросното заплащане на калпак", каза още д-р Бръзналов.