Броят на новозаразените и починали от коронавирус у нас в последните дни притеснително се покачва. На този фон здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че мерките в страната ни са достатъчни и на този етап не се налага затягане.

"Не бих казал, че данните от последните дни толкова силно да ни притесни. Убеден съм, че тези пациенти, които са починали, са имали и други заболявания, които са влошавали общото им състояние", коментира зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.


Д-р Николай Брънзалов

И отбеляза, че и млади хора умират от коронавирус, инфекцията е сериозна, но до момента устояваме.

Д-р Брънзалов бе категоричен, че наесен ни очаква изпитание, тъй като абсолютната бройка на заболели ще расте и ще бъде по-трудно да се различава дали пациентът е с COVID-19 или друго заболяване.

"И най-големият виртуоз в медицината не може да постави точна диагноза по телефона", заяви специалистът.

"Обществото трябва да приеме този факт, че вирусът трябва да премине през него и трябва да се борим. Мерките всеки българин ги знае", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Брънзалов коментира и ситуацията в домовете за възрастни хора в Русе и Варна и изрази мнение, че огнища на заразата ще възникват и в рискови контингенти, където са събрани възрастни хора, но там и контролът може да се осъществи по-добре.

"Едно е като има 100 души в старчески дом, настанени по стаи, колеги от болницата са готови да помогнат в домашни условия. Отколкото тези всички хора да се пръснат в обществото и да заразят други", посочи зам.-председателят на БЛС.

Вижте целия разговор във видеото.