За момента в София нямаме дифузно разпространение на коронавируса, а отделна огнищност в организирани колективи - в детски, лечебни заведения и училища.

Огнищата са ни известни, ние ги контролираме и се надяваме те да затихнат - по начина, по който вървят в момента. Това заяви д-р Данчо Пенчев, директор на столичното РЗИ и член на Националния оперативен щаб в интервю. 

Анализ на заболеваемостта в София - град, съпоставена със заболеваемостта в страната показва: В месеците юни и юли, заболеваемостта в София е била 2 пъти над средната на страната.

В момента - август и септември, тя е 4,5 пъти по-ниска от средната за страната. Това е следствие от няколко моделиращи фактори: Август и септември са ваканционен период - нямаше достатъчно хора в София, учениците не бяха на училище, обясни д-р Пенчев.

"София като град и столица за нас епидемиолозите е една бомба, която не знаеш кога ще избухне". "Това, което очакваме е едно плавно повишаване на заболеваемостта в София - град, благодарение на такива моделиращи фактори, особено присъственото обучение на учениците.

Лично аз се надявам да е малък процентът на покачване, но нямаме ясни критерии, върху които да стъпим и да кажем. Специално за София, пак казвам, ако няма взрив, който да промени драстично ситуацията, се очаква една плавна тенденция на покачване на заразените. Предполагам, ще бъде не по-малко от 10 -20%.", уточни епидемиологът.