Мерките срещу коронавируса не трябва да се разхлабват, напротив – трябва да се засилят. Това мнение изрази д-р Емилия Караславова, специалист по медицина на бедствените ситуации.

Категорично трябва да върнем по-строгите мерки и да не бъдат във варианта, в който бяха няколко седмици. Напротив – да има пълно ограничаване, за да можем да изкореним заразата. Това е правилният подход.


Ако продължаваме да забавяме разпространението на заразата, ние никога няма да можем да излезем от този омагьосан кръг. Реално ще имаме постоянно нови случаи и ще се налага постоянно да въвеждаме ограничителни мерки“, заяви медицът.

„Китайският модел на тотални ограничения е успешен и можем да го приложим“, смята д-р Караславова, цитирана от БНР.

Правителството стартира по най-успешния начин борбата срещу разпространението на вируса, но впоследствие се поддаде на дирижирана широкомащабна негативна кампания в социалните мрежи с фалшиви профили и опозиционни структури и разхлаби мерките точно в момент на разрастване на броя на заболелите в страната“, отбеляза тя.

Емилия Караславова препоръчва по време на предстоящия летен сезон у нас да се въведе турският модел на обслужване хотелите: „Там се прилага ол инклузив. В компактно състояние се намират туристите в един хотел, рядко излизат.“

Локализиране на животните на отделни по-малки групи в стопанствата, за да се избегне унищожаването на много животни при прехвърляне на заразата в животновъдството е друга мярка, която Караславова съветва да се предприеме.

Според нея обработката на храната с определени химически агенти също може да я обезопаси от вируса.

Има вече достатъчно данни за въздействието на ултравиолетовите лъчи върху коронавируса, озонотерапия, ако трябва, на помещенията, където се съхранява жито или цялото жито да бъде подложено на известно терапевтиране с химически методи“, заяви тя.

„Затоплянето на времето няма да доведе до намаляване на заболеваемостта“, прогнозира Караславова и допълни: „Ние няма как да изложим абсолютно всички повърхности на слънце“.