"Решението да не се плаща първият ден от болничните е взето в следствие на липсата на контрол", коментира в сутрешния блок на БНТ д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС.

Нарушаването на правата ядосаха хората, според него и поясни, че всеки един, който се осигурява според законите.

„Лекарите са заинтересовани от това да бъдат близко до своите пациенти и да не издават фалшиви болнични листи, но ако те откажат, след шест месеца могат да бъдат сменени. Най–често фалшиви болнични се издават от лечебните заведения, защото те печелят, ако имат повече хоспитализирани пациенти“, заяви Адемов.


Проблемът може да бъде решен при задълбочен анализ в НСТС, смята той.

Няколко са възможностите според него. Една от тях е НОИ да плаща от първия ден болничните. Другият начин, който е достатъчно спорен - в контролната функция да се включат експерти от НОИ, НЗОК, РЗОК.

„Докато не се промени съзнанието на всеки един и той да разбере, че не може да се наказват наистина болните, проблемът няма да бъде решен“, заяви още д-р Адемов и напомни, че лошото при политиците е, че мислят мандатно.

Във връзка с размера на пенсиите, депутатът от ДПС заяви, че не може да скочи минималната пенсия на 250 лв. от 1 юли. Според него това трябва да стане от 1 януари.

„Ясно е, че около 800 000 българи не могат да живеят с тези пари, но пенсионната система е такава, че работи на база на това, което си дал на държавата през трудоспособната си възраст“, заяви Хасан Адемов.