Има няколко нови случая на заразени с коронавирус в Банско след поставянето на града под карантина. Това съобщи пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
​​​​​​

„Над 8 са случаите от Израел, които са с коронавирус и са били в града, 4 има от Македония.

Там е имало по-ефективно предаване на вируса, но не толкова в града, колкото по пистите. Там контактът е по-тесен. Това повтаря на 100% случилото се в австрийски и швейцарски курорти”, обясни той.

„Строгите мерки свършиха работа. Моето мнение е, че карантината свърши работа. Ако остане във вида, който прилагаме в областните градове, ще е достатъчно. Ще го обсъдим утре в щаба”, уточни той.

"Бихме искали по-голяма бройка тестове, но не искаме фалшиви резултати. Математическите модели също няма да са ключови за пандемията, могат да ни помогнат малко", каза още той. 

"Какво получаваме срещу половин милиард, който ще дадем за бързи тестове?", попита той. 

"Сега най-важното е организацията на здравната система, за да може да поеме огромният брой търсещи помощ", добави Кунчев.

"Обикновените хирургични маски пазят, ако имаме симптоми. Добре е хората с непрекъснат контакт да ги носят. Обикновените маски пазят на 60%. Ако маската виси под носа съвсем не действа. FF53 маските, които ползват медиците пазят над 90%", посочи в заключение той.