Една държава без учители и без лекари е държава със затихващи функции. Политиците през последните 25 години се постараха да смачкат авторитета както на българския лекар, така и на българския учител. Това заяви в "Денят на живо" по Канал 3 Д-р Димитър Ленков, бивш секретар на Българския лекарски съюз (БЛС).
Той коментира побоя, нанесен от пациент над уважавания гинеколог от клиника "Шейново" д-р Албена Гагова.

"Но искам да направя едно уточнение на този господин - аз не бих го нарекъл "господин" - на този вандал, извършил това нападение: на него не му е било отказано (за плацентата) от д-р Гагова. Тя се е свързала с управителя на болницата д-р Румен Велев, който му е казал, че нека да дойде в понеделник, плацентата ще бъде надлежно съхранена, както се съхранява по наредба. И в понеделник той можеше да си представи необходимите документи и ако отговаря на изискванията, плацентата щеше да му бъде предадена съгласно наредбите", уточни той.

Д-р Ленков категорично отрече слуховете, че уж болниците въртели търговия с плацента. 

"Дайте да изчистим нещата веднъж завинаги: никой не прави нещо незаконно, плацентата е отпадъчен продукт, от пъпната връв оторизирани органи могат да вземат стволови клетки - по желание на клиента и срещу заплащане. Държа да заявя категорично - не се извършва търговия. Има разпоредба, наредби на министерството, където тази дейност е строго регламентирана и се наблюдава от експерти на Министерството на здравеопазването. Тези органи, които могат да извлекат стволови клетки от плацентата, в интерес на новороденото дете, със съгласието на родителите, срещу съответното заплащане Останалите се изгарят. Категорично "не", никъде в България такова нещо не се извършва", поясни докторът.

"Но аз искам да обърна внимание на друго нещо - да погледнем и да си дадем сметка за деградацията в България през последните години. По отношение на морал - морална и етична деградация. Извинявайте, преди много години, когато е минавал учител, и възрастните хора са ставали и са му сваляли шапка и са казвали "Добър ден, учитело!". По същия начин и с лекаря. На какво сме свидетели в последните години? Посегателства срещу лекари, всекидневно. Освен това агресия срещу учители - ученик посяга на учител.

И благодарение на тази агресивност, която се проявява срещу българските лекари и сестри закриха урологичното отделение в Добрич - поради липса на лекари. Закриха кардиоличното отделение на голяма болница в Ловеч - пак поради същата причина, напускането на лекари", каза медикът.

Освен към политиците, д-р Ленков се обърна и към съдебната система: "Той се разхожда с три висящи дела, а съдът какви присъди им дава на тези насилници, знаете ли? Беше инкриминирано посегателството над хората с бели престилки по време на изпълнение на служебните задължения.

И какво дава съдът? Пробация. На един циганин, който няма нищо на гърба си, но е извършил агресия, глоба, която той никога няма да плати.

А може да му се наложи ефективна присъда, ако не се лъжа от една до 5 години лишаване от свобода. Досега няма такава присъда от български съд."