Преживяхме една тежка година. Година, в която за първи път ни се случи да участваме в такъв стрес тест. Това заяви в ефира на  "Още от деня" по БНТ шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. 

"Научихме много неща. Обществото видя колко е важно да има добре функционираща и стабилна здравна система, която да е подготвена за кризисни ситуации. Тази пандемия показа, че за цялото общество е важно здравните системи да са подсигурени", смята той. 

"Слабите места на системата се знаеха предварително. Териториално ние сме слабо представени в някои райони като кадри. Инфекциозните ни отделения бяха хвърлени на финансирани от здравната каса, а те трябва да бъдат финансирани от държавния бюджет", заяви Маджаров. 

"Трябва да има кадрово регионално финансиране и за лекари и за медицински страни и да има целево финансиране за структури, които не винаги са така натоварени", каза той.

Според него истинската реформа в здравеопазването е станала преди 20 години, а сега е добре да говорим за ускорено развитие на здравеопазване в България, което изисква не разрушаване на старото, а надграждане на това, което имаме сега. 

Той запита защо трябва ежедневно да слушаме за новите мутации на вируса. Според него това не помага на обществото и не намалява напрежението.

"Така хората, които вярват, че има такава болест, се тревожат много повече, а невярващите, продължават да са скептици", заяви Маджаров.