При положение че имаме 10 жертви на коронавируса у нас, все още не може да говорим за средна възраст на починалите. Това заяви в ефира на Нова телевизия д-р Мирослав Ненков.
 

"Дотук с мерките, които се взимат от властта, здравната система са справя много добре. Ние като цяло се справяме добре. В Македония при по-малко заразени има повече починали например", заяви той.

"Властите в целия свят имат два варианта – няма да правим никакви ограничения, всички ще работят, а дневно ще умират по 5000 човека. Това никой политик няма да го направи. Вторият вариант е да се ограничи дейността на всеки и ето, резултатът е налице, към момента имаме само 10 починали", каза Ненков.

"Да, тежко е за семействата на тези хора, съболезнования, но това са фактите", каза той.

Изкуствената вентилация на белия дроб е много специфична точно при това усложнение, което COVID-19 предизвиква. Не всеки може да го прави. Не може отсега да се каже дали ще ни стигнат реаниматорите", каза докторът.

"Това усложнение е много сериозно и измъкването от тази ситуация зависи от много компоненти. Не знам дали е трудно да се възстановиш след интубация, наложила се заради коронавирус, защото нямам преки наблюдения", заяви той.
 
Той каза, че интубиран пациент може да стои и един месец така, това не е проблем.

Според него никой извън София няма да има проблем, ако стигне до ръцете на реаниматор. "Специалистите в другите градове също са много добри", заяви Ненков.

"През 2018 година 42 човека на ден са умирали в София. Сега цифрата ви изглежда голяма от 10 умрели, а тогава в София се губят по 42 живота на ден, а не казваме нищо", каза той.

"Когато се опитваме да намираме кусури, то ние трябва първо да видим загубите ни – не диагностицираните, не установените, а починалите. Това е истинската работа на щаба и на този етап нещата изглеждат добре", заяви експертът.

Запитан дали липсата на ваксина оказва влияние при болните от коронавирус, Ненков заяви, че не може да каже, но добави:

"Да пази Господ да дойде нещо, за което се ваксинира и тогава да ги видим тези умни хора, дето не си ваксинират децата, да видим какво ще кажат "Егати държавата, лекарите ми изтърваха детето"", каза Ненков.

"Запасяването с лекарства и тоалетна хартия... няма да коментирам, че ще се изпусна нещо", каза той.