С какво фитнесът е по-безопасен от ресторантите, попита д-р Мирослав Ненков, който е бивш министър на здравеопазването.
На 1 февруари официално отварят фитнесите, докато заведенията остават затворени. Някои от тях обаче обявиха, че ще посрещат клиенти в знак на протест.


Ще отворят тези ресторанти, в които всички са съгласни – и собствениците , и персонала, защото глобата е голяма, обясни в предаването „Тази неделя“ Станислав Димитров, собственик на заведение в София.

Той обаче подчерта, че това е негово лично мнение и не е становище на браншовите организации. Димитров изрази и възмущението си от факта, че през цялото време, докато той и колегите му спазват правилата и не работят, има заведения в хотелите и извън тях, които не са спирали да посрещат клиенти.

Ясно е, че ресторантите категорично се мерят с двоен аршин, каза Димитров. Той обясни, че персоналът напуска, защото „трети месец ги будалкат, че ще им платят жалките подаяния, които нямат нищо общо с техните доходи“.

Важно е управляващите да чуят какво каза г-н Димитров. Няма правила, каза Ицо Хазарта. Никой не казва при какви критерии отварят и затварят. Или вероятно има, но те не се ползват, за да се управлява кризата. Тя се управлява на парче, коментира д-р Мирослав Ненков. И даде пример – „затвориха училищата, защото някой се разкрещя, че не иска да се зарази“.

Бившият здравен министър бе категоричен, че всеки човек носи персонална отговорност за личното си здраве.
Няма противопоставяне между лекари и ресторантьори, на лекаря му е все едно дали пациентът се е заразил в ресторант. За него проблемът е за го излекува и че като станат много болните, той не може да се прибере да си види децата, добави д-р Ненков.