Дори и леко да са прекарали Covid-19, пациентите трябва да направят профилактичен преглед след това. Това съветва кардиологът д-р Александър Носиков, който днес отговори на въпроси от пациенти на своеобразна онлайн консултация, съобщава БНР.

Има специфики при кръвните изследвания, отбелязва д-р Носиков, защото целта е да се установи дали има бактериална инфекция, която изисква и третиране н антибиотик. Добре е да се постави и маркер, който показва риска от тробмоза, както и стандартните – пълна кръвна картина, чернодробна и бъбречна функция.

По думите на специалиста, за да установим дали имаме антитела, трябва да се изследваме на третата или четвъртата седмица след първите симптоми. Създадените антитела ни пазят няколко месеца. Освен това клетъчната памет помага при следваща среща с причинителя да се противодейства в много по-кратък срок.

След тежки вирусни инфекции възстановяването става бавно и постепенно, до 3 месеца, плавно, трябва да имаме търпение, увери още д-р Носиков. Месец след заразяване витамините и хранителните добавки няма да са от голяма полза.

95% от хората имат дефицит от витамин D през зимата, но въпреки това трябва да се вземе и мнението на лекар.