Коронавирусът е семейство с много представители. В това семейство има четири рода, като върлуващият в момента Covid-19 по хората е от род β-коронавирус (2019-nCoV), а стандартният, върлуващ по домашните животни, е от род α-коронавирус. За коронавируса при хората и при животните обясни ветеринарният лекар д-р Тома Щилянов.

"Разликата между род и семейство е много голяма. При вирусите това разделение на род го диференцира по друг начин. Да кажем, че род α и род β са еднакви, е все едно да кажем, че човек и горила или човек и шимпанзе са еднакви", каза той пред БНР. 

"В последно време се появиха много доклади за заразяване на животински видове от хора с човешкия вирус – Covid-19 – като кучета, котки, порове. Заразяват ги експериментално и откриват наличието на вируса в горните дихателни органи и сливиците, но без да го има в никой друг орган.

Установява се, че вирусът се размножава в тях до 8 дни, без да проявява никаква клиника и след това спира да се развива.

Най-важното е, че не могат да заразят от там човек. При по-късни опити се установява, че котките и кучетата могат да се заразят. Кучетата изключително рядко го проявяват и по никакъв начин не го предават, а котките и поровете го предават помежду си, но няма доклади да заразяват хора", категоричен е доктор Щилянов. 

Всички проучвания досега водят до единствения резултат, че човек от животно не може да се зарази. 

С оглед на последните изследвания, от всички световни ветеринарни асоциации излизат с препоръки към стопаните на домашни животни да имат предвид, че те могат да заразят своите любимци, но обратното не е възможно. Препоръчват също и когато излизат в карантина, да дават на друг да се грижи за животните им. 

Д-р Щилянов апелира стопаните да не изхвърлят безотговорно своите любимци, защото жертвата е животното, а не човекът. Той призова да се спазват общите санитарно-хигиенни ограничения, наложени в условията на карантина.