Необходимо да се разработи специализиран план за предотвратяване на навлизането на индийския щам на Covid-19 в България.


Това коментира пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание. Той изтъква, че летището в Анкара е много близо до нас, а то е основното, през което минава трафикът от Индия до Европа. 

Според бившия председател на парламентарната комисията по здравеопазване управлението на Covid кризата в страната трябва да продължи на базата на цифри и данни. Според него не е важно дали този орган ще се казва оперативен щаб или експертен съвет.

„ Имаме Национален пандемичен план, в който предвидената структура се нарича Национален пандемичен кометите и и начело с министъра на здравеопазването. това е в разписания и действащ пандемичен план, който не беше активиран.

НОЩ беше създаден и закрит със заповеди на министър-председателя", обясни д-р Симидчиев. Според него не трябва да се закриван преждевременно нещо, без да има заменящи го адекватно действащи ръководни органи.

Пулмологът изтъква още, че честата смяна на министри е белег на последните 30-ина години. Причината за това не се крие единствено в личността на министъра, а и в системата на това как функционира здравеопазването.

„То е до голяма степен без ясни правила и стратегия, според която науката да е водеща във всяко едно действие.

Това трябва да се помени и качеството на медицинската услуга трябва да е в центъра на здравната система. Начините на организация и на финансиране трябва да отстъпят назад", каза още д-р Симидчиев.