Ръстът на новозаразени с коронавирус дойде, след като свързахме малки социални мрежи с една по-голяма. Когато учениците се върнаха на училище, създадоха мост към по-малките социални мрежи. Това позволи на вируса да се разпространява сред общността, коментира пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Колкото по-малко се спазват предпазните мерки, толкова по-лесно се предава вирусът. Колкото повече са заразените, толкова по-важно става носенето на предпазни средства или спазването на дистанция.

Носенето на маски е важна противоепидемична мярка. Не можем да задължим ефективно хората да носят маски. Те нямат доказани странични ефекти. Те намаляват 25-35% разпространението на вируса”, каза специалистът.

Според него е напълно възможно страната ни да надхвърли 1200 новозаразени на ден.

„Вирусът прави само едно – заразява. Различно е поведението на хората. Ако хората продължат да правят същото нещо, траекторията ще е същата. Ако всички започнем да се дистанцираме и да носим предпазни маски, можем да пречупим кривата и тя да тръгне надолу”, заяви д-р Симидчиев.

На въпрос отслабва ли силата на вируса, пулмологът заяви, че той се е променил относително малко. „Промени се нашият имунен отговор. Научихме се как да го лекуваме и заради това той вече не е толкова опасен, както в началото”, посочи той.

„Ако изолираме и ограничим движението на възрастните – това е дискриминация. Ние трябва да ги пазим, а не да ги ограничаваме.

Могат да се създадат времеви пояси, в които възрастните да имат предимство, но не бива да се стига до ограничителни мерки за конкретни групи”, каза още д-р Симидчиев.

На въпрос как американският президент се излекува толкова бързо от COVID-19, д-р Симидчиев заяви: “Терапията, която бе приложена на Тръмп бе коктейл от препарати, които са дали положителен ефект върху други болни.

Това обаче е неморално, защото обикновените граждани нямат достъп до терапията. Тя представлява пасивна интервенция с антитела. У нас също биха могли да се приложат при най-тежките случаи“.