Близките ми очакваха да вляза в политиката в даден момент. Трябва да влизат хора, които искат да променят статуквото към нещо по-добро. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев пред bTV.

Той разкри, че е имал разговори и с други политически партии. 

"Властта е вид лупа. Колкото е по-голяма властта, толкова по-голямо е увеличението. Не човекът се променя, а се виждат неща, които не са се виждали преди, защото е под лупа", обясни д-р Симидчиев. 

"Ще се види, когато бъдем поставени под лупа, имаме ли тези дефекти. Нещо, което е плюс за лекарите, е това, че те нямат толкова нужда от политиката, колкото политиката има нужда от тях. Виждаме пациент след пациент и виждаме, че при някои пациенти има дефект в системата", допълни пулмологът. 

"Има няколко проблема наведнъж - разпределението на ресурси, за да се оптимизира лечението. Може да имаме система, която е настроена превантивно или да наливаме пари в края, където ремонтираме хора, които имат доста заболявания. Там разходите постоянно растат. Едното е финансиране на здравеопазване, а другото е наличие на профилактика", каза още той.  

Според него детското здравеопазване трябва да бъде във фокуса. 

"В практиката ми като лекар минах едно обучение как да се преподава на възрастни хора. Когато човек трябва да обясни какво да се прави, трябва да го разбира и сам. Когато казваха, че това е обикновен грип, хората не бяха прави. Виждах инвалидизирането на хора, които идваха в кабинета ми. От друга страна, плашенето води до парализа и недоверие", каза д-р Симидчиев.

"Започнахме плавно и аз се молех вирусът да не се развие. Вече знаем, че вирусът е непредвидим и при хората действа различно. За първи път, в историята на човечеството, имаме ваксина създадена по време на пандемията. Не само, че е създадена, но вече има и реални резултати. За първи път успяваме да направим това. Пандемичният процес ще излезе много по-бързо в държавите, в които се ваксинира", обясни пулмологът. 

"Иска ми се да има повече данни за нагласите на хората. Ако имаме такава информация, много по-добре ще управляваме превантивно риска. В различните области, могат да се прилагат различни мерки. Носенето на маски на открито не е от най-ефикасните неща, особено когато можем да спазваме дистанция", каза той. 

Д-р Симидчиев обясни, че носенето на маски в затворени помещения трябва да остане. 

"Ако сложим ранна ваксина и човекът все още не е заразен, тя ще се задейства накрая. Две седмици след втора доза, защитата е пълноценна. Ако човек се зарази в по-ранен етап или се ваксинира, когато е заразен, ще боледува и е нормално.

Ако се ваксинира и развие имунитет преди да се зарази той няма да се разболее силно или ще го изкара леко. И трите ваксини са ефикасни. Важно е да нямаме тежко боледуващи, а не да нямаме подсмърчащи", категоричен е той. 

"Бях принуден да се ваксинирам с единствената налична ваксина. 20 000 бяха ваксинирани с физиологичен разтвор и 20 000 с реална ваксина. От 20-те хиляди с реалната ваксина нямаше нито един боледувал тежко. От тези, които бяха ваксинирани с физиологичен разтвор 186 човека боледуваха сериозно. Това означава, че ваксината работи", посочи пулмологът. 

"Каква е алтернативата за щамовете? Да дойдете в кабинета ми и да се чудим как да възстановим белодробната функция. При ваксината се очаква, че след втория ден може да има лека температура и малко мускули в болките. Но ако рискуваме да не се ваксинираме, можем да го изкараме тежко", допълни експертът. 

Той заключи, че рядко предписва антибиотици като лекар.