Има преки доказателства, включително от сателитни снимки за нивото на замърсяване на въздуха над Европа, че по-силно замърсените зони съвпадат прецизно с местата, където на ниво популация има по-тежко протичане на Covid-19. Това коментира пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Хората като общност, които живеят на по-замърсени места, боледуват по-често и по-тежко. Причината - фините прахови частици предизвикват промяна на имунната реакция на лигавицата на дихателната система.


Тоест, когато инхалираме боклуци, мръсен въздух, имунната ни система започва да се бори с мръсния въздух, а не със съответните бактериални или вирусни причинители", обясни той.

"И коронавирусната инфекция, и въздушното замърсяване могат ефективно да бъдат спрени с филтърни маски, които ефективно намаляват количеството на фини прахови частици. И вирусите се разпространяват чрез частици, и замърсяването се разпространява с малки частици. Така че филтриращите маски ефективно намаляват този риск", потвърди пулмологът.

В Международния ден без тютюнопушене д-р Симидчиев посочи, че пушачите са много по-увредени като съдова функция и състояние на белия дроб и това увеличава риска при Covid-19. Тютюнопушенето засяга кръвоносната система и уврежда кръвоносните съдове, често пушачите имат атеросклероза и исхемична болест, които са рискови фактори за коронавируса.

"Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) се получава от дълги години въздействие на околната среда върху белия дроб. Тютюнопушенето в най-голяма степен се свързва с това заболяване, макар при 1/4 от пациентите причините да са други", поясни пулмологът.