"Този вирус ще остане доста дълго време сред нас и ще рецидивира, както вирусът на херпеса, например", това предположение направи д-р Александър Симидчиев.


Според доц. Спас Спасков пък хората не трябва да се плашат от това, а да свикнат да живеят с вируса. 

"Това е респираторен вирус, който влиза и излиза през дихателната система. Белият дроб е военното поле, на което се разраства заболяването. Проблемът е, че част от хората не могат да развият траен имунитет и този вирус се крие", каза д-р Симидчиев пред bTV.

Той заяви, че Медицинският съвет все още съществува, макар и в неформална форма.

"Ние всяка седмица, включително и днес, се събираме и обновяваме един документ с насоки, който вече е над 600 страници, и го изпращаме на всички лекари, които искат да го ползват. Нашият фокус беше към медицинските специалисти, с информация събрана от цял свят", обясни д-р Симидчиев.

По думите му с този вирус ще се случи подобна ситуация като с грипния – ще има годишно по една или две вълни, но няма да има чак такива драми.

"Защото хората вече ще знаят повече за вируса, ще са и психически, и социално подготвени за справяне с този проблем", каза още д-р Симидчиев.

На същото мнение е и доц. Спасков.

"Не мисля, че дори с откриването на ваксината този въпрос ще се реши мигновено. Имаме ваксини и за други вируси, но те не са изчезнали. Хигиената и социалната дистанция са достатъчни, за да отдалечим това заболяване. Не трябва да се изпада в паника", каза той.

Според него е все още рано да се направят генерални изводи.

"След като излезем от острата фаза и мине малко време, тогава ще може да се направи обективна оценка. Мисля обаче, че постепенното разхлабване на мерките е правилното решение", заяви доц. Спасков.