В училищата заразяването с коронавируса не е проблем, проблем е разпространението на вируса. Училищата няма да се превърнат в центрове на боледуване или в центрове на тежки проблеми за здравната система. Те ще станат още един канал за разпространение на инфекцията към рисковите за боледуване. Това коментира пред БНР доктор Александър Симидчиев, експерт пулмолог.

„Трябва да говорим как и защо се разпространява вирусът, а не да говорим конкретно за една или за друга дейност“, допълни той.

Доктор Симидчиев каза още, че ако имаме система, която може да проследи какво се случва с процеса на разпространение в училищата, ще може да се помисли как да бъде контролиран процесът. Той подчерта, че е желателно, когато не можем да се дистанцираме физически, да носим маска.

„Маските водят до измеримо положителен ефект на намаляване на честотата на заразяване между хората – категоричен бе той.

-  Няма публикации в научната литературата, които систематично да показват, че се увеличава вредата от носенето на маски. Ако носим систематично маска, ще имаме по-лека зима, защото ще намалее и честотата на класическия грип, на парагрипа и на другите респираторни вируси“.

Пулмологът припомни, че репродуктивното число на вируса варира от 1-2 докъм 2-0, което означава, че един човек заразява между 1,2 до двама други средно.

„Средно взето за популацията един човек заразява между един и двама други – каза той. - Целта е да свалим заразността под единица, тогава епидемията ще изгасне. Затова физическото дистанциране и носенето на маски целят това“.

По думите на д-р Симидчиев коронавирусната инфекция не е безобидна, „но не е и драматично тежка или особено опасна“.

„Трябва да имаме разумна достатъчност в това, което правим като мерки, а тези мерки са лесни и приложими – добави той. - Ако сме отговорни към социума, в който живеем, ще свалим репродуктивното число на вируса и пандемичният процес ще се самоограничи. Това заболяване не е особено опасна инфекция. То е неприятна респираторна инфекция, която има своите последици, особено за хронично болните хора.

Ние можем да управляваме този процес с нашия разум. Тук борбата е между генетичната информация на вируса и на нашия разум. Вирусът използва на всеки генетичната информация, за да се разпространява, но ние не използваме обединения си мозък, за да можем да се справим с този проблем“.

Пулмологът поясни, че няма данни, че имунизацията срещу класически грип води до различно боледуване от коронавируса.

„Положителното е, че премахваме един от играчите, който предизвиква висока температура и респираторни симптоми“, заяви доктор Симидчиев.