Попълнете търсена ключова дума или фраза

Д-р Вълков сензационно: Почти 3 милиона българи вече са се срещнали с К-19, ето доказателствата

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/d-r-vlkov-senzatsionno-pochti-3-miliona-blgari-veche-sa-se-sreshchnali-s-k-19-eto-dokazatelstvata_news795736.html Blitz.bg

Именно на това се резкият спад в заболеваемостта, твърди специалистът от Инфекциозна болница - София

София, България 26 Ян. 2021, 09:26 13708 прочита 8 коментара

Между 2,5 и 3 милиона българи или около 45% вече са се срещнали с коронавируса. Това съобщи д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница - София, подчертавайки, че заключенията са лично негови, пише Труд бг.


Според официалната статистика в Единния информационен портал за COVID заболелите към 25 януари са 214 817 души.

Д-р Трифон Вълков

Д-р Вълков подчерта, че официалната статистика никога не може да хване истинския брой на заразени и заболели.

“В повечето случаи става въпрос за около 10 пъти по-висока заболеваемост от епидемиологична гледна точка”, мотивира се медикът.

Той припомни, че за месец и половина има около 10 пъти спад на заболеваемостта - през октомври и ноември регистрирахме по 4000-5000 позитивни PCR теста на ден, сега броят им е между 400 и 500.

При това няма значими разлики в цифрите на тестваните хора. “През октомври и ноември не бяха включени антигенните тестове. Ако и те влизаха в статистиката, сигурно щяхме да регистрираме по 10 000 заболели на ден”, каза още д-р Вълков.

Той припомни публикация на американски учени, изследвали резултатите от противоепидемичните мерки. Заключението им било, че резултатите не надхвърлят 20% снижаване на заболеваемостта.

“Очевидно е, че 20 на сто не е 10 пъти намаляване на броя на регистрираните заразени и заболели”, заяви докторът.

Той бе категоричен, че резкият спад в заболеваемостта се дължи на факта, че мнозина от българите вече са се срещнали с вируса и са придобили имунитет. “За ваксинален имунитет все още не можем да говорим”, обясни д-р Вълков.

Според него за да се установи какъв е процентът на българите, които са се срещнали вече с вируса, е необходимо да се направи сероепидемиологично проучване - масово изследване на населението за наличие на антитела.

“Не говорим за изследване на 2 или 3 млн. души. Достатъчно е да се направи изследване на една представителна извадка, на един град, както беше направено в Банско в началото на пандемията”, обясни инфекционистът.

Според него, ако над 70% от хората имат антитела, би било твърде добре. “За съжаление обаче този процент е трудно постижим, тъй като се оказва, че между 20 и 30% от хората или бързо губят антителата - в рамките на месец-два, или въобще не изграждат антитела”.

Математикът проф. Михаил Константинов бе попитан може ли да се изчисли по позитивните тестове броят на българите, които са се срещнали с коронавируса.

Ето какво отговори той: “Няма как да се направи точна оценка на реалния брой българи, които вече са се срещнали с коронавируса. Косвено заключение може да се направи по позитивните PCR-и и антигенни тестове.

Според данните броят на позитивните тестове е рязко снижен. Според мен над 1 милион българи вече са се срещнали с коронавируса”.

8 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам