Днес лекарите излизат на протест срещу агресията. По-малко от седмица след като баща на новородено преби лекарка, защото отказала да му даде плацентата, стотици медици в столицата ще излязат пред лечебните заведения, за да кажат „Не на насилието!” Проявата е планувана за 13:00 часа, а заявка да се включат в недоволството към момента са дали десетки болници.

Сред тях са „Пирогов,” „Александровска,” „Царица Йоанна – ИСУЛ”, Националната кардиологична болница, „Св. Иван Рилски,” „Сити Клиник,” „Майчин дом”,”Шейново,” в която се случи инцидентът, както и „Токуда”. Към символичната проява ще се присъединят още и многопрофилните болници – Първа, Втора и Пета градска, Белодробната болница, а също и 6-и и 28-и ДКЦ.

Протестът, иницииран от Българския лекарски съюз, ще бъде мълчалив и ще продължи половин час. Протестните прояви ще бъдат индивидуални, по решение на всяко едно лечебно заведение, съобщи пред Дарик председателят на Българският лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. От сутринта всички хора, ангажирани в системата на здравеопазването, ще носят лентички с текст „Не на насилието!”:

"Идеята е един път завинаги да спрем с агресията към хората, облечени в бяло. Хората, облечени в бяло работят за нашия живот или трябва да се обърна към всички останали - за вашия живот. Пазете техния. Не нарушавайте с вашите действия изконна ценност. Доверието между лекари и пациент. Защото във всеки един миг лекари, акушерки, сестри, зъболекари... Те се грижат за нашето здраве и за вашия живот. Пазете ги, защото те са ценни.", допълни д-р Грозев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!