Едно от големите имена в диетологията-  д-р Митко Ригов разкри как да започнем да се храним нормално след постите.

Той е завършил медицина в Медицинския университет в Санкт Петербург и вече 30 години се занимава само с хранене и диететика. Помогнал е на стотици хора да се справят с килограмите и да възвърнат здравето си, информира Нова News.

По думите му след постите е необходимо един - два дни захранване с варено яйце, извара и кисело мляко.

Д-р Ригов съветва днес – в първия ден след постите, да се консумира по-умерено количество храна – 1, 2 варени белтъка, малко агнешко, по-постно да бъде, да не се съчетава с бира, червено вино, нито гъби, а с повече салати, като зелената например. Може да съдържат всички сезоннни зеленчуци - репички, краставици.

Според него не е препоръчително да се приемат повече от 1-2 яйца за целия ден. За непостилите също не се препоръчват много яйца, защото предизвикват алергии, а максимум трябва 200 гр. да е порцията агнешко.

"При преболедуване на коронавирус силно антиоксидантно действие имат всички „цветни“ храни - моркови, цвекло, домати, броколи, а след ваксинация се препоръчва белтъчна храна, както и дроб от треска и ядки", заяви диетологът.

Закуска – бавни въглехидрати – зърнени закуски без добавена захар с чай или кафе + сурови ядки, семена, пълнозърнест хляб с нискомаслен млечен продукт, шунка, филе с малко зеленчуци. Плодовете е хубаво да са преди обяд.

Вечеря – да е навреме, лека, без въглехидрати, пиле, риба, месо със салата, може да е постна – омлет, с голяма салата.