Двуседмичната заболяемост от коронавирус е 285 нови случая на 100 000 души на 14-дневна база. Това стана ясно от данните на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг за битката с пандемията.

Тази статистика ни отрежда пето място на Балканския полуостров и на 18 в ЕС. Чехия е най-сериозно заболялата страна. С подобна заболяемост са и други страни - Словакия, Малта... дали ще достигнем върхове в тази трета вълна, зависи от всички нас.

Министър Ангелов с тревожни данни и 1 добра тенденция за К-19 у нас НА ЖИВО

Прави впечатление доста голямата разлика между заболяемостта в страната. В Кюстендил е най-висока, а в Търговище най-ниска. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановите операции в болницата. Ние приветстваме това решение и апелираме и към други големи градове да се замислят за подобни мерки.

Там, където има много лечебни заведения, но тези, които са натоварени и поемат най-голямата тежест, трябва да имат възможност да приемат повече хора. Въпросът е с 14-дневната заболяемост докъде ще стигнем. Наясно сме, че след него идва бразилски вариант, има неприятни съобщения за нигерийски вариант.

Опасния има обаче за другите варианти на COVID-19.

Ако знаем и не кажем, ще бъде престъпление към общественото здраве. Не може да се премълчава истината", коментира доц. Кунчев.

Toй също заговори за обвиненията към щаба и фалшивите новини.

„Имаме притеснителни данни за нигерийския вариант, но е рано да се плашим. И като говорим за плашене – даването на реални и проверими факти плашене на хората ли е? И какво би било другото? Да ги знаем и да не ги кажем? Дали няма да е престъпление срещу общественото здраве?

Когато някой ни обвинява в плашене, да се замисли какво би било другото. Да премълчаваш истината точно когато тя е най-необходима“, коментира Кунчев.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!