След платото от август успяхме да достигнем няколко седмици с постепенно намаляване на заболелите от коронавирус. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който участва в дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“.

„Добрата новина е, че България е от малкото държави, които бележат спад на новите случаи за двуседмичен период. Той е с 2.7 процента. Други Европейски държави отчитат между 40 и 80 процента ръст, като в Австрия той е 62%, а в Малта - 72%. 

Дали вълната от Германия, Испания, Франция ще дойде при нас, не е ясно.
 
В последните 3-4 дни започна леко покачване. Тенденцията към спад ще премине към постепенно увеличаване. Това увеличение не се дължи на старта на учебната година, защото е прекалено рано. Увеличение обаче ще има”, заяви той.
 
„От края на другата седмица ще завалят случаи, които са се предали вътре в училище. Този процес го преживяхме с градините”, каза още доц. Кунчев.

„Изненадан съм от изключително отговорното отношение на цялата образователна система към заразата COVID-19. Не съм очаквал, че тези хора, за толкова кратко време ще успеят да създадат такава организация”.

„Каквото се случва в обществото – това ще се случва и в училище. От края на другата седмица се очакват вече случаи, предадени в училищата", каза още той.

"Нито една от прогнозите за развитието на пандемията от COVID-19 до момента не се сбъдна. Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти да не правят прогнози.

И то не само нашите, но и прогнозите на Световната здравна организация , Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта", обобщи Кунчев.

По думите на здравния експерти "вирусът си прави каквото си иска". "Никой не може да каже в първа вълна ли сме, или във втора. Къде започва, къде свършва, кой на кого го предава", изтъкна д-р Кунчев.

"Ситуацията от края на март и април в болницата няма нищо общо с тази, която е в момента. В момента възможностите за прием са огромни. Подготвени сме за къде-къде по-висока вълна", призна той. 

"Притесняват ме две неща: едното е големият леталитет. Ние сме на трето място, слава Богу, мина ни Испания. Притеснява ме и сравнително големият процент засегнати здравни работници. Минахме 1000 случая, които е сериозен удар по системата”, посочи той.