"Зависи от ситуацията при нас и около нас. Ще има отделни огнища, които ще припламнат. Притеснява ме голямата заболеваемост в Северна Македония и Турция. Явно празниците са оказали въздействие, защото това е чудесната среда да предадеш нещо". Това отговори пред "Панорама" доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб, попитан дали ситуацията с коронавируса в страната е овладяна. 

"Някои хора не вярват от самото начало, че има вирус. Болшинството от хората, които са по-скромни и по-тихи съзнават сериозността и спазват мерките. По-шумните вдигат повече шум, но не определят националното мислене. То не е само по повод на коронавируса, от години се боря с ваксинациите и там се сблъскваме с невероятни и чудовищни теории", допълни Кунчев.  

"Днес слушах Бил Гейтс, който каза, че няма как да разсее чудовищните твърдения срещу себе си за 5G мрежата и ваксинирането, но не мога да разбера самочувствието на някои хора, които си мислят, че той иска да следи точно тях с чипове", заяви доц. Кунчев, обръщайки се към хилядите конспиратори в интернет. 

Той обясни, че носенето на маски е важно, когато контактуваме отблизо с хора и когато имаме признаци.

"Има една много интересна класация на СЗО как се намалява риска. Най-важното е този с признаците да я носи", каза доц. Кунчев. 

"Може би ще ви изненадам, но и аз лично се изненадах, че тази система успя бързо да реагира и този стрес тест на системата показа на кого може да се разчита и на кого не. Едни, които казаха, че започват да работят без значение как. кога, къде и такива, които си измислиха всякакви оправдания, за да не отидат на първа линия"