Високата заболеваемост през последните седмици неминуемо води до повишаване на смъртността. 

Това заяви в ефира на Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Процентът на хората, които карат тежко COVID-19, е горе-долу един и същ от началото на епидемията. Имаме повече починали, защото имаме повече болни", разясни той. 

Д-р Кунчев поясни, че смъртността у нас е около 1%. 

"В болниците в страната са разпределени голям брой апарати за дишане. Във всяка една болница интензивните легла са най-ограничената бройка. Няма запълнен капацитет в болниците, но има такива, които доближават капацитета на второто стъпало", заяви главният държавен здравен инспектор.

"България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява. Епидемията се развива според правилата. Проф. Витанов е абсолютно прав, но той прави изчисленията си на база сегашната тенденция. Вече трета седмица сме на около 1500 заразени и мисля, че тази седмица ще има лек спад. 

В момента нас ни надминават по заболеваемост редица европейски страни и тази тенденция е оптимистична", обобщи доц. Кунчев. 

Експертът обясни, че шансът заразен с коронавирус човек да зарази друг, който е на по-малко от метър и половина разстояние, е 90%. Той направи важното уточнение, че това са проценти, ако не се носят маски.