Започва ръст на случаите на заразени. За последната седмица той е 30%. Докъде ще стигнем, ще видим. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му, увеличението е функция на нашето поведение - колко не спазваме правилата и колко позволяваме на вируса да се разпространява ефективно.

„За момента не виждам причини за коренна промяна на някои от мерките. Масово затваряне на градове нито обсъждаме, нито смятаме да предприемаме.

Много е малък опитът ни с този вирус, поне още година ще се занимаваме с него”, посочи той.

По повод старта на учебната година и регистрираните случаи на заразени учители и ученици, доц. Кунчев заяви, че в случая не може да се говори за огнища.

„Средното носителство и разпространение в училище е много по-ниско, отколкото в обществото”, уточни специалистът.

„Няма да има затваряне на всички училища. Ще има затваряне на паралелки, където установим носители на вируса, за 14 дни. Ако са засегнати на няколко класа, можем да преминем към затваряне на училище. Ако заболеваемостта е много висока, можем да говорим за затваряне на училища в дадена област.

На национално ниво може да се наложи по време на грипната епидемия януари-февруари”, каза той, уточнявайки, че не става дума за ваканции, а за обучение в електронна среда.

Главният държавен здравен инспектор още веднъж подчерта колко е важно носенето на маски. „Това е отговорност не към собственото, а към чуждото здраве. Премиерът на доста места носи маски. Там, където си позволи да не носи, има реакция”, заяви доц. Кунчев.

"На повечето места не се ползват маски и това води до покачване на случаите. Няма как на 7 млн. души народ да наложим носенето на маски, ние само можем да препоръчаме - всеки носи глава на раменете си", добави той. 

Доц. Ангел Кунчев припомни, че утре е първият брифинг на Националния оперативен щаб. По думите му, не би трябвало да има промени в състава на щаба.

Що се отнася до това, че министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще води брифингите, доц. Кунчев обясни, че той, като домакин, ще присъства винаги на пресконференциите.

Очаква се първият брифинг да е с начален час около 10.30 - 11.00.