"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт". Това каза доц. Ангел Кунчев - зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, цитиран от БНР.


По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи.

Доц. Кунчев уточни, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла".

К-19 ще удари жестоко цяла България на тези места ВИДЕО

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението", заяви доцентът.

Доц. Кунчев коментира основните проблеми, които са довели до драстичното повишаване на броя на новозаразените в България: "Едната причина е, че хората приеха проблема с епидемията за решен или маловажен. Другата причина е политизирането на проблема".

Шефът на "Пирогов" пред БЛИЦ: След 7 дни ще видим ще има ли бум на заразени с К-19 заради протестите

Според него намесата на политиката в епидемичната опасност няма да доведе до дори резултати: "Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого".