Това, което се опитваме да правим, е да направим така, че никой да не остане без медицинска помощ и да намалим жертвите от тази трета вълна. Това заяви в ефира на БНТ държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"Зависи откъде ще го погледнем - да, данните са лоши и има увеличение. От друга страна, това се наблюдава в цяла Европа. Новият щам от Англия се разпространи много бързо", каза той.

По думите му въпросът е как да направим така, че без да намаляваме животът и икономиката в страната, да намалим жертвите. 

"На този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Защо да пречим на нормалния живот на хората в Търговище примерно, защото в Кюстендил има много болни", обясни Кунчев. 

"Плановият прием се спира, защото първо - имаме нужда от легла. Те могат да бъдат превърнати в ковид легла, за да лекуваме всички, които имат нужда", обясни Кунчев.

"Ако нещата обаче продължават да се развиват в този темп, няма да се взимат локални мерки, а национални. В интервалът между 200 и 300 заразени на 100 000 започваме да обсъждаме нови възможни мерки", обясни той.

Според него, ако хората действат интелигентно и умно в заведенията и ги посещават в малки компании само да хапнат, рискът е сравним с този, който има в офиса, на улицата или в транспорта. 

"Вирусът вече се предава по-лесно. Клиничната му картина се промени. През есента, ако някой ми кажеше, че има хрема, му казвах, че не е ковид. Сега вече всичко започва точно така, като проста настинка с хрема", обясни Кунчев. 

По думите му вече и децата имат клинична картина, но слава Богу, не го карат тежко. 

"Не е ключово да се забранява и затваря, да се контролира и да се глобява. Проблемът не е свършил, не сме се справили с ковид. В следващите две-три седмици е последният връх, който трябва да минем и след това се надявам, като миналата година лятото, да имаме една дълга почивка от вируса", каза той. 

По думите му отново в сблъсъка ще се срещнем в началото на 2022 година, но няма да е чак така тежко. "В България в момента все още не сме засичали нигерийския щам. Направено е мащабно проучване у нас и то ще каже дали вече е пренесен и тук южноафрикански щам", обясни той.