"Колкото и странно да звучат, по-добре ги задавайте тези въпроси. Плаша се от нивото на разпространение на неверни слухове. При нас прекалено много хора не отсяват вярно от невярно. Посочете ми причина държавата да затвори училищата." Това заяви доц. Ангел Кунчев пред Нова тв. 

Той коментира и слуховете, че се подготвят готови конструкции на КПП-та за тяхното повторно поставяне.

"Дори чух, че са разтоварени на пристанището в Бургас и чакат да бъдат поставени. Не е вярно. Коя е тая държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и да плаща за безработица, хора, които нямат пари и така нататък? Не виждам смисъл в това", заяви доц. Кунчев.

"В момента заболеваемостта при нас не налага подобни мерки и рестрикции. Започна нова вълна на повишаване на броя на заболелите, но ние слизаме надолу в класацията. Коя държава ще иска да си затвори държавата", пита той.  

Попитан как ще се действа при заразени с К-19 деца, той обясни:

"Избягваме да даваме цифри, защото училищата в България са различни. Ако се появи положително дете, паралелките ще минават на дистанционно обучение. Истината е, че реално в живота, ако в едно училище с 1000 ученици, дори 10 деца да се разболеят, родителите масово ще спрат децата от училище сами."

"Уведомяваш родителя, той идва и си взима детето. Ако родителят не е в града и е по работа? За какво е Спешна помощ? Викаме първо тях и през това време уведомяваме родителя", посочи Кунчев. 

"Никакви прогнози, не знам какво ни чака. Ако ни чака това в Европа - лошо. Всичко е въпрос на споделена отговорност и спазване на мерките от всички", бе категоричен той. 

"Колегите от института по инфекциозни болести подготвиха такъв доклад, но той е доста сложен и научен - така трудно ще намери приложение в практиката. Специално за училищата те са поставили 10% заразени ученици.  Такъв процент е определил само Израел и се придържа към него. Но вкарването в такива граници пречи. Не е едно и също в един областен град да имате 100 заразени, но 95 от тях да са в старчески дом. За какво да го затваряме този град? Но ако са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична ситуацията", каза още той.

Според него е важно как се разпространява вируса - централизирано или разпръснато. Ако случаите на заразени не са централизирани, това означава, че има дифузно разпространение и мерките трябва да се затегнат. Доц. Кунчев обаче е на мнение, че то затваряне на градове няма да се стигне.

"Прагът е различен за всяка седмица, за месец. Не е една и съща заболеваемостта през ноември, декември или февруари. Нямаме статистика за коронавируса, за да кажем, че ще е така. Ако живеем 5-6 години с него, ще имаме такава възможност. В момента е въпрос на анализ", каза още той.