Има проблем с ваксинацията. Трябва да мотивираме хората, да ги накараме да разберат, че това е начинът да излезем от кризата. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Не планираме да стават задължителни ваксините. Не го и мислим. Докато не осигурим достатъчно ваксини за всеки, е редно да прилагаме каквито и да е мерки.

Според него, само в някои много тесни специалности може да има задължително ваксиниране. "Вижте обаче какво става в старческите домове. Служителите, които влизат, ако не са ваксинирани, представляват риск за възрастните хора. Затова ще препоръчаме да го направят“, каза още той и добави, че в Бургас е регистриран взрив.

"В съвсем начален вид е, в дом за възрастни хора със 7-8 заразени. Върви проучване кой е внесъл заразата. За да няма такива случаи, трябва хората, които работят там, да бъдат предпазени", подчерта главният държавен здравен инспектор. 

Доц. Кунчев отново подчерта, че страничните ефекти от ваксините са много малки на фона на ползите, които носят.

По отношение на ваксината срещу "Янсен", Кунчев коментира, че шансът там да има тромботичен риск е 1 на 1 000 000 т.е. толкова е малък, че няма рискова група. Ако някой знае, че попада в рискова група за тромбоза, трябва да предупреди лекаря си, за да има повишено внимание – т.е. да бъде следен от медицинско лице за определен период от време (около 20 дни) за признаци на тромбоза. 

Честотата при тези нежелани реакция е такава, както и без ваксини“, изтъкна националният здравен инспектор.

"Правилна стъпка е да дадем възможност на хората да се ваксинират и при личните лекари, след което да си получат сертификата“, посочи доц. Кунчев.

"България е в добра ситуация, защото падна средната заболеваемост от останалите европейски страни. Продължаваме да вървим надолу. Средната заболеваемост падна под 350 на 100 000.  Затова молбата ми е по празниците да не прекаляваме много и да спазваме мерките", каза специалистът. 

"Много малък е рискът в България да има индийски щам на коронавируса. Не са ни толкова тесни туристическите и икономическите връзки с Индия. Никакви гранични мерки не са успели да преодолеят разпространението на който и да е щам. Няма развитие с българския вариант доколкото няма нови случаи, при които да го намираме“, коментира той. 

От думите му стана ясно още, че по-късно през деня ще бъдат оповестени правилата, по които ще се влиза в страната ни във връзка с началото на туристическия сезон.