Това е фалстарт на ваксината на "Янсен". Всички очаквахме с нетърпение първата имунизация, която щеше да върши работа с една доза. Това заяви в ефира на "Още от деня" държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"И ние имаме от нея на склад, но чакаме решение на ЕМА", каза той. 

По думите му явно това е проблем при всички векторни ваксини. "Шансът да получите тромбоза след "АстраЗенека" е 100 пъти по-малък от този да получите тромбоза след К-19", добави той и допълни, че все пак има страх и недоверие към ваксините.

"На практика с количествата, които България е поръчала, дори и без тези две ваксини ("АстраЗенака" и "Янсен"), само с "Пфайзер" ще може да достигнем колективен имунитет", смята той. 

"Ако ваксините не бяха направени така бързо, то сега щяхме още да сме в разгара на пандемията", категоричен е специалистът.

"Доставките през месец май ще се удвоят, а през юни ще се очетворят. Ще получаваме по над 300-400 000 дози седмично. Остава само проблемът дали ще има желаещи да се ваксинират", каза той.

"Щабът може и да не работи, но нашите ангажименти са си същите. Има Министерство на здравеопазването, то може да инициира различни кампании, с които да се насърчи имунизацията у нас", смята здравният експерт. 

По думите му тежък проблем като пандемията не може да се реши само от здравните власти.

"Слизаме по втория склон на третата вълна. Има намаление на случаите, намаляват и влезлите в болница. Падна бройката на хората в интензивни отделения. Това е добрата новина. Нашите задачи обаче не са приключили. Трябва да продължим по ръба на острието между мерки и зараза", каза той.

"Натискът все още е голям. Половин България ме мрази, пише ми колко съм ужасен, оставил съм ги без работа, съсипал съм бъдещето на децата им и така, нататък. Другата половина на България ми пише как може да разхлабвам мерките", заяви Кунчев. 

По думите му е крайно време карантината да отпадне. "Времето на граничния контрол свърши още миналата година. Кой кого пази в момента? Кой какво ще внесе, като вече го има навсякъде. Добре е да се знае дали някой е преболедувал или има зелен сертификат, но дотам. Харесват ми мерките на Хърватска и ще го направим и ние", каза той. 

Според него няма лошо човек да отиде на море или на плаж, но не е добре след това да отиде на дискотека. 

До края на седмицата ще се даде нов начин на допускане на наши и чужди в България. Ще се знае за кои страни важи това. Карантината ще падне за тях и ще се влиза със зелен сертификат или ПСР", каза той.