Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира пред bTV, че не трябва да се успокояваме, че със затоплянето на времето коронавирусът изчезва. 

"Знаем какво циркулира. Намерихме и този прословут български вариант, който се оказа без особено медицинско значение. Че ще влязат индийските щамове в Европа, това е неминуемо", заяви той.

По думите на Кунчев ситуацията в Индия е много усложнена. Шри Ланка и Непал също са пламнали.

Експертът обясни, че има достатъчно ваксини. Всеки може да избира между векторната АстраЗенека или РНК ваксините на Пфайзер-Бионтек и Модерна. Кунчев потвърди, че интересът към ваксината на АстраЗенека рязко е спаднал.

Хората с първа доза от тази ваксина, все пак предпочитат да си сложат и втората. И главният държавен здравен инспектор е на мнение, че така е правилното - да си сложиш две дози от една и съща ваксина.

"Има огромен интерес от страни от Балканите, които ни пращат запитване", каза той във връзка с очакванията за продажба и дарения.

Кунчев обаче обърна внимание, че подобни решения се взимат на ниво Европейски съюз.

Иначе до месеци и у нас се очаква ваксината за коронавирус да може да се прилага и при деца. Това, по думите на специалиста, ще е от полза за по-спокойното начало на новата учебна година от септември. В САЩ разрешиха използването на ваксината на Пфайзер/Бионтех при непълнолетни.