В момента не знаем къде сме и реално колко са заразените. Това заяви доц. Атанас Мангъров по време на брифинг на Медицинския съвет към правителството.

"Виждате, че например в Южна Корея са направили 190 000 теста в момента, а в Германия се правят по 200 000 теста дневно. Това няма как да са от нашите бавни тестове. Нашите са за потвърждаване на вече установена инфекция", обясни експертът.

Проф. Кантарджиев разкри цялата истината за бързите тестове за COVID-19

"Всъщност независимо от мнението на кризисния щаб, ние трябва да положим усилие това тяхно мнение да бъде променено и тези тестове да започнат да се използват и то на широка нога, защото без тях се лишаваме от едно много важно диагностично средство", смята Мангъров.

"Не сме в състояние нито да установим кои са контактните, нито да направим едно епидемиологично проучване, което да ни даде информация за това какво можем да очакваме", заяви доцентът.

Той обясни, че когато човек се зарази с коронавирус през първите 4-5 дни той може да заразява, но без да знае, че има COVID-19, защото няма клиничните симптоми. " През тези дни вирусът може да бъде хванат, но това, което е интересното, е какво се случва с контактните на един такъв болен. Тези, с които той си е общувал, преди да е установен, че е положителен, са два вида", заяви експертът.

Първите са такива, които са заразили него, но вече не отделят вируса в околната среда.


По думите на Мангъров от имунохистохимичен тест може да се установи дали човек е карал коронавирус. "Ако има G антитела, то той е карал отдавна заболяването, ако пък те са М, то той е имал наскоро такава инфекция. Ако това не се направи, тоя човек се вкарва в графата отрицателен, което се случва масово. Затова за значителна част на контактните на хора с коронавирус, не се установява нищо", каза той.

Втората група контактни са тези, които нашият човек е заразил. В такъв случай, ако той ги е заразил сравнително скоро, защото той е отделял вируса 4-5 дни, в такъв случай тези болни няма да отделят вирус в околната среда все още - ние няма да ги хванем с нито един от двата теста", каза той.

"Тази втора група контактни, ако се изследват само с методи, с които се открива отделяне на вируса в околната среда, също ще остават неоткрити", каза той.

Проф. Коста Костов, който е началник на Медицинския щаб, заяви, че не иска да се противопоставя на Националния оперативен щаб, а да е единен с него. Думите му са във връзка с изказването на доц. Мангъров, че трябвало да променя становището на хората там относно бързите тестове. 

Прог. д-р Радка Аргирова заговори за масов скринигн на населението: "Мисля, че стана ясно, че говорим за такова нещо действително. След като бъде приет алгоритъм, това ще бъде планирано като брой тестове и т.н. Те биват и различни видове и това има значение", добави тя.

"Ще се разбере какви средства са необходими и ще бъде отнесено към тези, които могат да помогнат по-нататък. Това има отношение към спиране на разпространението на коронавируса", каза тя. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ