Цяла година говоря едно и също, но никой не ме чува. Доста хора по света говорят същите неща, но въпреки това един отбор от хирурзи, биолози, математици кабинетни говорят и действат по диаметрално противоположен начин. Истинските епидемиолози са на плета, не са в кабинетите. Това каза в "Неделята на Нова" доцент Атанас Мангъров, коментирайки решението си да се включи в политиката. 

Не съм член на АБВ. Никога не съм имал желание да се ангажирам политически. Това се случва по неволя. Оказва се, че аз съм от едната страна на бариерата и там е доста пусто. Едни от малкото които бяха там, бяха хората от АБВ. Ако исках да съм политик, щях да съм политик. На мен ми въври в професията, на тези, които не им върви в професията, стават политици, каза още Мангъров. 

По думите му, кризата е изкарала недъзите на нашето здравеопазване. Те са причините за твърде тежкото протичане на тази криза. Болниците се препълват в болни. А една огромна част от тях не са болни, а само за заразени със симптоми и спокойно могат да бъдат лекувани вкъщи. 

Хоспитализация се налага в много малък процент на случаите. Ако не съществуваше догмата за разделянето на болничната и доболничната помощ, нещата щяха да са други. 

"Ще направя всичко възможно това, което ви казвам, да се случи. Не съм бил никога в политиката, но когато отида, ще се огледам и ще измисля нещо. Също така ще се консултирам с хора, които са били там. Знаят механизмите. Сигурно е, че ще намеря разумни хора, с които да се съюза и да се опитаме да променим сегашното положение на нещата, защото съм сигурен, че така не бива да продължаваме повече", увери деоцнетът. 

По думите му АВБ ще влязат в парламента. "Хората, ако искат да променят нещо, трябва да гласуват. Да отидеш да гласуваш, не е по-опасно да отидеш в магазин на някоя верига, да отидеш с автобус на работа.

Ако хората искат да продължат да получават още от същото, нека си останат вкъщи. Но всеки който иска промяна, трябва да намери 20 минути и да гласува. Няма значение за кого. Може да гласува и за нас. Аз съм цяла година пред камерите и хората знаят какво представлявам", каза още той. 

Нито ГЕРБ, нито Слави са потърсили Мангъров. 

"С Борисов сме приятели, но имаме различни виждания по някои въпроси", допълни той. 

Не мога да кажа с коя ваксина да се ваксинират възрастните хора, каза Мангъров. 

„Който иска да се ваксинира, нека го направи. Няма проблем от моя страна, но го прави на своя отговорност, защото много иска, обича или защото много го е страх”, каза още доцентът.

Той добави, че няма данни да се потискат репродуктивните функции при жените от ваксините. 

Според него пандемията ще приключи, когато 70 на сто от населението на света или страната ни мине през вируса - по естествен вид, или чрез имунизация. 

"Имам антитела на ниво 150 при граница 50. Аз съм го изкарал без да го усетя. Но никога не бих си направил ваксина", разкри още Мангъров. По думите му няма нужда.