В България най-вероятно вече има случай на коронавирус, просто още не е доказан. Това заяви доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Инфекциозна болница в София, в ефира на bTV.

Над 80% от болните са се излекували. Смъртността е едва 5%. Симптомите са грипоподобни, подчерта той.

Според доц. Мангъров не е добра практиката да се затварят в болница пациенти, които не са в тежко състояние, като превенция. „Ако затворите хората в едно място ще се получи като с чумата в Декамерон. Няма смъртни случаи при деца до 9 г. Те са при лица над 80 г. Смъртността е съпоставима с тази на един грип“, поясни той.

Извънредна мълва! Първи болен от коронавирус в България

„Няма лечение на една такава грипна инфекция. Болестта ще премине. Не разполагаме с ефективни медикаменти. Най-важното е да бъде обяснено на хората, а не да се затварят в центрове. Няма как да се скрием от това нещо.

То е като природно бедствие. Всяка година се борим с грип, както се борим с него, така ще мине и коронавирусът. Трябва да се избягват контактите с много хора“, даде съвет здравният експерт.

Медицинските лица ще се заразят между 80 и 100%, предупреди той. И успокои, че сред медицинските лица има само 5 смъртни случая.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!