Задължително е пациентите да получат втората доза със същата конкретна ваксина, която са си избрали, за да имат защита. Това заяви представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски в сутрешния блок на БНТ.

Подобен тип имунизационни паспорти не бива да бъде използван за отнемане на правата на хората.

„Не може да бъде сложена една ваксина, а после друга, защото няма клинична доказателства, че това ще бъде ефективно и човек ще бъде предпазен, ако бъде ваксиниран с две дози от конкретната ваксина“, изтъкна доц. Околийски. На него цялата ситуация с ваксината на AstraZeneca му се струва политическа и повлияна от други фактори, защото това е ваксина, която е доказала ефикасността си.

По думите му, колкото повече хората са спокойни и вярват на управляващите, толкова по-лесно ще вземат решението да предпазват живота си. Той обясни, че освен загубата на човешки животи и дните, прекарани в болест, другото огромно опустошително въздействие върху ранимите групи е по отношение на психичното здраве.

Излезли редица изследвания на СЗО, че всеки трети човек, преболедувал коронавируса до 6 месеца развива някакъв вид психично страдание. Тези феномени и страдания, които биха имали едно много сериозно въздействие върху живота на човек и няма да допринася към БВП на държавата, могат да доведат до много сериозни загуби, предупреди доц. Околийски.

Според него младите хора трябва да бъдат подготвени как да се предпазват от заразяване, но и как въздейства инфекцията върху психиката. Всичко е въпрос на организация, но и на политически ангажимент на най-високо ниво. Хората, които ще имат властта трябва да инвестират много сериозни средства в областта на психичните страдания, защото в тази област няма мерки, настоя доц. Околийски.

Трябва да има политически ангажимент да се приеме новата стратегия за психично здраве, в рамките, на която могат да се случат много неща, посочи той и допълни, че законодателно не стоим добре в областта на домашното насилие.

"България не е част от механизма за борба срещу насилието на жени, деца и възрастни хора, а това трябва да бъде преосмислено, за да не се стига до крайни събития, убийства, системно насилие“, категоричен беше доц. Околийски.