"Темата за мерките се политизира. Някои мерки се възприемат като нарочно практикувани, за да се отнемат права, затова е важна комуникацията на риска - с връщането на брифингите виждам адекватна комуникация на риска, за да могат хората не да са плашени, а да получават валидна информация". Това каза в сутрешния блок на БНТ представляващият Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски.

"Още от началото това е било и доброто намерение на щаба, друг е въпросът, че има всякакви интерпретации на тази тема. Молим цялата професионална общност да не си противоречи", каза още той.

По думите му това, което е притеснително за България, е че много хора вярват в субективни твърдения.

"Още от първия момент се опитваме да кажем, че всички твърдения трябва да са базирани на научни доказателства. За съжаление колеги професионалисти си позволяваха твърдения, диаметрално противоположни на това, което науката казва.


Не само трябва да говорим за пандемията, но трябва да обединим силите си в единно послание към хората. Би трябвало тези послания, които са смислени и показват начина, през който да минем през кризата, да бъдат чути". призова доц. Околийски.

"През март нямахме толкова информация за естеството на коронавируса, а сега тя е налична и въпреки това много хора правят емоционален избор да не вярват или да се борят активно срещу някои от мерките и да не приемат опасността за реална". 

Той допълни, че СЗО иска да се създаде фонд, който да осигури на достъп на ваксината на страни с по-малки ресурси, а не само богатите да имат достъп от нея. 

Според него в страните от ЕС ваксината ще бъде безплатна. "България е една от страните, които чрез механизмите от ЕС да се опита да достигне до заявените 2 млн. дози. Има и един механизъм на СЗО, чрез който може България пак да има достъп до ваксини", каза още той. 

"Това, което знаем, е че има достатъчно ресурс в болниците, много по-подготвени са от март месец. Много е важно доброто лечение да не се случва в София, а да е разпределено по страната", обобщи той.