"Лечението на коронавирусните инфекции е комплексно, ние натрупахме значителен опит около тази инфекция". 

Това заяви в ефира на Нова телевизия доц. Георги Попов, шеф на катедра "Инфекциозни болести" във ВМА. 

"Започнахме с първия вариант на този антималариен препарат – хлорохинфосфат, който има значително повече странични ефекти. След това включихме хидроксихлорохина.

Наблюденията ни също са противоречиви. В ранните стадии на заболяването, когато имаме индикации, че ще протече тежко, използването на хидроксихлорохинът е много удачно. В напредналите стадии или, когато болният постъпи късно за лечение, мога да кажа, че почти няма ефект”, поясни Попов.

Специалистът изрази мнение, че не е достигнат пика на заразата у нас, като той ще е в края на април и началото на май, както и че е възможно да има втора вълна.

"Маските намаляват риска, имат своето място в предотвратяване на епидемията. Симптоматиката е твърде разнообразна. Клиничните оплаквания са доста разпръснати, никаква характерност няма в тях", категоричен е доц. Попов.

"Вирусът изяжда като със зъби белия дроб. Остават тежки последствие, които човек ще си ги носи цял живот", предупреди той.

Докторът е категоричен, че всичко ще бъде наред и то скоро. Ако има втора вълна, тя ще бъде много по-тежка за възрастните хора.